Blog


26 oktober 2016

De metaal fase, ofwel heb jij ook de herfst blues?

door Ianthe van Wageningen, shiatsu therapeut in Delft


Voel je je wel eens somber, omdat de herfst weer begonnen is? Heb je er last van dat het korter licht is en de wintertijd weer begint? Of zie je op tegen grauwe dagen,  waarbij binnen de lampen de hele dag aan moeten blijven? En zou je er wat aan kunnen doen?


Nu is de herfst dit jaar echt heerlijk. De bomen verkleuren en zijn op hun mooist. Buiten wordt het frisser, vooral in de ochtend en avond, maar we hebben vooral veel van een heerlijk herfstzonnetje kunnen genieten.


Persoonlijk was ik niet altijd zo blij met de herfst. Ik had er last van als het grauw, koud en regenachtig was en ik vond de herfst maar somber en donker. Ik had altijd veel moeite met afscheid nemen van de zomer, om dan weer maanden te moeten wachten tot het eindelijk weer wat lichter zou worden.


Bij traditionele Chinese geneeskunde, waar ik als shiatsutherapeut mee werk, wordt alles gezien als cyclisch en altijd in beweging. Die eindeloze beweging en verandering zorgt ervoor dat je je goed voelt. In je eigen lichaam kun je dat heel sterk voelen. Zodra de energie niet meer stroomt voel je dat je spieren hard worden en pijn gaan doen, je weinig energie hebt en inspiratieloos bent. In je lichaam, maar eigenlijk in alles in het leven, vindt een continue proces plaats toevoer en afvoer van energie, van opbouw en afbraak.


herfst shiatsu massage delft

Bij shiatsu worden de verschillende fasen van dit proces benoemd met 5 elementen: water, hout, vuur, aarde en metaal. Metaal hoort bij het moment van afbraak en terugtrekken in jezelf. Précies, de fase, die hoort bij de herfst. Behalve het element van de herfst, is metaal ook het element van de emotie verdriet, het geluid van huilen, de geur van iets dat bedorven is, van verval, naar binnen keren en jawel, loslaten en afscheid nemen. En afscheid nemen was nou juist datgene, waar ik elke herfst weer mee worstelde, omdat ik zo graag wilde dat het eeuwig zomer zou blijven.


Door het besef dat juist verandering er voor zorgt dat je je goed voelt, kan ik mij verzoenen met de herfst. Ook verval, verdriet en loslaten zijn onderdeel van die eeuwige cyclus. Nu kan ik genieten van de schoonheid van de herfst zonder het erg te vinden dat het weer vroeg donker wordt. Ik voel ook dat het fijn is, om in de herfst rustiger aan te doen en lekker knus thuis te blijven, wetende dat die periode van veel buiten leven en onder de mensen zijn wel weer zal komen.


En zelfs voor verdriet en huilen heb ik tegenwoordig veel waardering. Door verdriet te voelen en daar om te huilen, kan je dingen loslaten. En hoe fijn is dat, dat je energie dan weer gaat stromen en je weer de vrijheid en ruimte voelt om verder te gaan. De herfstblues is niet te voorkomen, maar accepteren dat het onderdeel is van het grote geheel, heeft mij ook de schoonheid er van doen zien.


Laat eens als reacties weten hoe jij de herfst ervaart. Word je er somber van of vind je het een mooi seizoen? En wil je graag meer weten over shiatsu, dan kun je hier verder lezen.


Reacties


Sjira Porcelijn

Ik vind de herfst heel fijn, tenminste...als het niet hele dagen regent. Wanneer de zon schijnt, kan ik erg genieten van het het bos en de kleuren van de bladeren in de herfst. Wel zie ik op tegen de winterperiode die nu voor de deur staat.


Ianthe van Wageningen

Goed om te horen dat je geniet van de herfst. Over de winterperiode een volgende keer meer.


Gio

Voor mij is de Herfst gedeeltelijk vreugde,gedeeltelijk ietwat deprimerend.De prachtige herfstkleuren,dwarrelende blaadjes, een keur aan paddestoelen, als de zon zich van zijn beste kant laat zien. Het zonlicht lijkt in de Herfst wel voller en intenser te stralen dan ooit, dat geeft me een warm gevoel. Maar daarentegen kan ik slecht tegen de koudere, vochtige dagen en een  verkoudheid of griep ligt al snel op de loer. In de Herfst voel ik me over het algemeen minder fit dan in de zomermaanden. En dientengevolge daardoor ook eerder somberder. Wat kan jij daar zelf aan toevoegen Ianthe?


Ianthe van Wageningen

Als je het ritme van de natuur volgt, dan zijn de lente en de zomer de seizoenen om actief te zijn en de herfst en de winter om tot rust te komen, dus hoe jouw lichaam reageert is eigenlijk heel logisch. Alleen is de maatschappij nu zo ingericht dat juist in de herfst en winter verwacht wordt, dat we van alles presteren. Als je het je kan veroorloven, doe dan vooral rustig aan om weer op te laden, zodat je in de lente weer alle energie hebt om van alles te doen.


José

Ik heb vooral veel last van de kou in de herfst en winter, in tegenstelling tot in de zomer. Om die reden zijn de herfst en winter niet mijn favoriete seizoenen. Hoewel ik wel weer houd, als avondmens, van het vroege donker en de lange knusse avonden.


Ianthe van Wageningen

Ja, dat hoort echt bij de herfst, je lekker knus terugtrekken in huis.


Yvonne

Dol op de zomer maar ook van de herfst geniet ik. Vooral dat het oogstseizoen is, dan maak ik een wintervoorraadje eten, tot er weer van alles vers groeit.


Ianthe van Wageningen

Het is fijn als je zo met de natuur mee kan leven en daar van kan genieten.

 
 
 
 

Geef in het formulier je reactie op deze blog.


Jouw e-mailadres zal nooit aan derden verstrekt worden.Qi Studio

Shiatsu massage therapie in Delft  info@qistudio.nl  0628704078

Copyright © Ianthe van Wageningen 2020