door Ianthe van Wageningen, shiatsutherapeut in Delft


Heb jij in de winter ook altijd last van kou, het donkere weer of vermoeidheid? Hoe je van de winter toch een aangename tijd kan maken.


Buiten is het inmiddels weer behoorlijk somber, nat en koud. Met andere woorden: het wordt weer winter. Je kunt het natuurlijk negeren en gewoon je eigen gang gaan, verder met de deadlines op je werk, dezelfde bedtijd als in de zomer en van kerstdiner naar nieuwjaarsborrel doorhollen, maar dat is net zoiets als tegen de stroom in willen zwemmen. Vaak met als gevolg dat je je vooral de hele tijd moe bent. Meebewegen met de natuur zal je leven een stuk makkelijker maken.


De winter is de fase, waarin de natuur teruggetrokken is. Dieren hebben hun voorraad aangelegd en houden zich rustig. Zaadjes wachten onder de grond tot ze kunnen ontkiemen. Ook als mens kom je in de winter het beste tot je recht komt als je rustig aandoet en je energie spaart, ofwel je terugtrekken, jezelf lekker warm houden en tot rust komen. Misschien vind je dat wat saai klinken, maar dan heb je straks wel alle energie om actief aan de lente te beginnen.


En wat kun je doen om het jezelf daarbijzo makkelijk mogelijk te maken?


Ga cocoonen. Nee, het is geen modegril, cocoonen is juist de manier om het winterseizoen het hoofd te bieden. Heerlijk teruggetrokken met een dekentje op de bank, in je eentje met een goed boek of in gezelschap van een paar dierbaren. Dat is een hele goede manier om je tijd in de winter door te brengen. Je komt tot jezelf en kan in de lente de wereld weer aan.


Slaap lekker veel. In de winter is het vroeg donker en laat licht. Je kunt het vervelend vinden, maar je kunt er ook gebruik van maken. Misschien moet je vroeg op voor je werk. Dat is wel jammer, maar dan kun je natuurlijk wel lekker vroeg onder de wol gaan. Geniet ervan dat je niet zoveel hoeft. Laat opblijven en feesten komt in de lente en de zomer wel weer.


Eet met het seizoen mee. Groenten die buiten in de kou hebben gestaan, zoals boerenkool en spruitjes zijn van zichzelf energetisch warmer, omdat ze tegen de kou moeten kunnen. Dus ben je een koukleum, dan kun je in de winter het beste voor deze groenten kiezen. Een cliënt van mij vertelde, dat veldsla ook winterhard is. Dus heb je toch een keer trek in salade, dan is dat een goede keuze.


Drink verwarmende dranken. Dat lijkt voor de hand liggend, maar toch doen veel mensen dat niet. Mensen die veel water drinken, nemen eigenlijk altijd koud water, ook in de winter, vaak zelfs direct uit de koelkast. Maar waarom drink je het niet warm? Je kan altijd wel ergens theewater bestellen en dat wat laten afkoelen. Niet alleen krijg je het zo minder snel koud, maar je maag hoeft ook niet steeds die klap te verwerken van 37 graden naar koelkasttemperatuur. En ben je een theedrinker, bedenk dan dat groene, zwarte en muntthee ook verkoelend zijn. Het is niet voor niets dat die laatste thee zo populair is in Noord-Afrika. Wil je thee, dan kun je in de winter beter kiezen voor een specerijenthee met bijvoorbeeld gember of kaneel.


Doe oefeningen die je energie versterken. Dit is echt iets dat mij als shiatsutherapeut aan het hart gaat. Het gaat namelijk over de energiebanen, waar ik tijdens de behandeling ook mee werk. De energiebanen, ook wel meridianen genoemd, die bij deze periode horen zijn de nier en de blaas meridiaan. Die zitten aan de achterkant van je lichaam. Dus oefeningen, waarbij je dat deel van je lichaam oprekt laten deze energie doorstromen, waardoor jij je beter voelt in dit seizoen. Denk aan de yogaoefening de Neerwaartse Hond of oefeningen, waarbij je de achterkant van je benen strekt door voorover strekken met je handen naar je tenen. Heb je zoiets nog nooit gedaan? Dan is yoga- of do-inles een goede manier om het te leren.


En hopelijk wordt de winter zo toch een angename periode, ondanks de kou en het donkere weer en kun je straks, als het lente wordt, weer helemaal los.

Blog

Hoe kom je comfortabel de winter door?