door Ianthe van Wageningen, shiatsu therapeut in Delft


Word jij ook zo blij van warmere en langere dagen, dat frisse lentegroen van nieuwe blaadjes en die geur van bloesem? Ik voel mij ook altijd energieker en vrolijker in deze periode van het jaar. Dat is niet zo vreemd, want volgens de Chinese geneeskunde staat alles met elkaar in verbinding, dus ook de mense en de natuur. Dan is het niet zo gek dat de seizoenen beïnvloeden hoe iemand zich voelt.


Het lenteseizoen valt bij de Chinese geneeskunde onder de Hout Fase. Dit is de fase, hoe kan het ook anders in de lente, van geboorte en nieuwe leven. Net zoals zaden ontkiemen en struiken en bomen nu een groeispurt maken, is de lente ook voor mensen een ondernemende en creatieve periodene. En omdat het leven veel makkelijker is, als je meebeweegt met de energie van het moment,  5 tips om de lente zo optimaal mogelijk te beleven.


1. Benut je creativiteit. Uiteraard is de lente de tijd om aan de slag te gaan met je creatieve ideeën. Denk verder dan alleen aan creatieve hobby's. Hoe kan je creativiteit in je leven inzetten, in je werk,in je relaties, hoe je woont? Wat zou je anders willen en waar zou je iets in je leven willen vernieuwen?


2. Maak je ideeën concreet. Is er iets dat je graag zou willen doen, maar ben je daar tot nu toe alleen in gedachten mee bezig bent geweest? Dan is de lente een uitgelezen periode om het uit te gaan voeren. Je hebt nu de stroom mee om nieuwe dingen in gang te zetten, niet meer alleen als idee, maar juist door er in de praktijk mee aan de slag te gaan. Of misschien wil je weer opnieuw met iets aan de slag, dat de afgelopen tijd is blijven liggen.


3. Neem de ruimte. Planten die in de lente een groeispurt maken, nemen heel vanzelfsprekend de ruimte in die ze nodig hebben. Zou jij nu ergens meer ruimte voor willen in je leven? Dat kan uiteraard op allerlei gebieden: bijvoorbeeld meer ruimte om de dingen te doen, die je leuk vindt, of juist om vaker alleen te zijn, of misschien wil je jezelf wel meer aan anderen te laten zien. Heb je al een tijd het gevoel dat je ergens meer ruimte voor zou willen, dan is dit een goed moment om daar werk van te maken.


4. Ervaar ook de ruimte in je eigen lichaam. De lente is een goede tijd om de energie in je lichaam weer door te laten stromen. Het lenteweer nodigt vaak uit om naar buiten te gaan en te wandelen of te sporten. Maar denk ook eens aan yoga (of do-in, qi gong of t'ai chi). Door de strekkingen die je doet, laat je blokkades los en komt de energie in je lichaam weer in beweging. Als je dit al in gedachte had, dan is dit een goed moment om er (weer) mee te beginnen.


5. En ten slotte: neem ook rust. We leven in een maatschappij, waar een actieve en ondernemende houding erg gewaardeerd en gestimuleerd wordt. Dit kan er toe leiden dat mensen te ver doorschieten en te veel hooi op hun vork nemen. Bij mijzelf zie ik dat vooral terug in mijn neiging om te laat naar bed te gaan. vooral in de lente heb ik hier last van, doordat het langer licht is. Maar juist in de lente is het ook belangrijk om rust te nemen, door op tijd te gaan slapen en af en toe ook eens te luieren of niets in te plannen. Want als je uitgerust bent en even niets moet, ontstaat de meeste ruimte voor nieuwe en creative ideeën en projecten.


Krijg jij ook energie van de lente en zo ja, waar zou jij die energie voor willen inzetten?

Blog

5 tips om een mooie lente te beleven