Contra-indicaties

Shiatsu is een complementaire geneeswijze. Dat wil zeggen dat het vaak een goede aanvulling is op de reguliere geneeswijze. Zo geneest shiatsu bijvoorbeeld geen kanker, maar kan de klachten wel leefbaarder maken.


Behalve de opleiding tot shiatsutherapeut heb ik ook de opleiding Medische Basiskennis gedaan. Hierdoor heb ik ook kennis vanuit het reguliere perspectief, die mij helpt als shiatsutherapeut om te beoordelen wanneer ik iemand met shiatsu kan helpen en wanneer iemand beter naar de (huis)arts kan gaan. Bij vragen hierover kun je natuurlijk altijd contact met mij opnemen.


In de volgende gevallen geef ik geen shiatsutherapie of massage. Bij griep, koorts, open wonden, nog niet geheelde littekens na een operatie, infectieziekten, ontstekingen, ernstige vaatziekten, trombose, besmettelijke (huid)ziekten, alcohol- of drugsverslaving.


En bedenk: shiatsu is geen vervanger van de reguliere geneeskunde. Bij twijfel is het belangrijk de klachten eerst aan de huisarts of behandelend arts voor te leggen.