Blog

De metaal fase,

ofwel heb jij ook de herfst blues?

door Ianthe van Wageningen, shiatsu therapeut in Delft


Voel je je wel eens somber, omdat de herfst weer begonnen is? Heb je er last van dat het korter licht is en de wintertijd weer begint? Of zie je op tegen grauwe dagen,  waarbij binnen de lampen de hele dag aan moeten blijven? En zou je er wat aan kunnen doen?


Nu is de herfst dit jaar echt heerlijk. De bomen verkleuren en zijn op hun mooist. Buiten wordt het frisser, vooral in de ochtend en avond, maar we hebben vooral veel van een heerlijk herfstzonnetje kunnen genieten.


Persoonlijk was ik niet altijd zo blij met de herfst. Ik had er last van als het grauw, koud en regenachtig was en ik vond de herfst maar somber en donker. Ik had altijd veel moeite met afscheid nemen van de zomer, om dan weer maanden te moeten wachten tot het eindelijk weer wat lichter zou worden.


Bij traditionele Chinese geneeskunde, waar ik als shiatsutherapeut mee werk, wordt alles gezien als cyclisch en altijd in beweging. Die eindeloze beweging en verandering zorgt ervoor dat je je goed voelt. In je eigen lichaam kun je dat heel sterk voelen. Zodra de energie niet meer stroomt voel je dat je spieren hard worden en pijn gaan doen, je weinig energie hebt en inspiratieloos bent. In je lichaam, maar eigenlijk in alles in het leven, vindt een continue proces plaats toevoer en afvoer van energie, van opbouw en afbraak.


Bij shiatsu worden de verschillende fasen van dit proces benoemd met 5 elementen: water, hout, vuur, aarde en metaal. Metaal hoort bij het moment van afbraak en terugtrekken in jezelf. Précies, de fase, die hoort bij de herfst. Behalve het element van de herfst, is metaal ook het element van de emotie verdriet, het geluid van huilen, de geur van iets dat bedorven is, van verval, naar binnen keren en jawel, loslaten en afscheid nemen. En afscheid nemen was nou juist datgene, waar ik elke herfst weer mee worstelde, omdat ik zo graag wilde dat het eeuwig zomer zou blijven.


Door het besef dat juist verandering er voor zorgt dat je je goed voelt, kan ik mij verzoenen met de herfst. Ook verval, verdriet en loslaten zijn onderdeel van die eeuwige cyclus. Nu kan ik genieten van de schoonheid van de herfst zonder het erg te vinden dat het weer vroeg donker wordt. Ik voel ook dat het fijn is, om in de herfst rustiger aan te doen en lekker knus thuis te blijven, wetende dat die periode van veel buiten leven en onder de mensen zijn wel weer zal komen.


En zelfs voor verdriet en huilen heb ik tegenwoordig veel waardering. Door verdriet te voelen en daar om te huilen, kan je dingen loslaten. En hoe fijn is dat, dat je energie dan weer gaat stromen en je weer de vrijheid en ruimte voelt om verder te gaan. De herfstblues is niet te voorkomen, maar accepteren dat het onderdeel is van het grote geheel, heeft mij ook de schoonheid er van doen zien.